Sunday, October 26, 2008

လက္တို ့ျပီးေတာ့ ေျပာရဦးမယ္...

လက္တို ့ျပီးေတာ့ ေျပာတယ္ဆိုလို ့ေတာ့ သိပ္စိတ္လႈပ္ရွားမသြားပါနဲ ့....။
နည္းပညာေခတ္ၾကီးထဲမွာ နည္းပညာတိုင္း လွ်ိဳ ့၀ွက္ခ်က္ေတြ ရွိပါတယ္...။ ဒါေပမယ့္ က်ေနာ္ေျပာတဲ ့နည္းပညာက
ကြန္ျပဴတာေတြ ေဆာ့ဖ္၀ဲေတြ မလိုပါဘူး.....
ဒါေတြ မပါလို ့အထင္ေတာ့ မေသးလိုက္နဲ ့ေနာ္...။
အိုင္တီေခတ္ကို ေရာက္ေနျပီ...ကမၻာၾကီးကို နည္းပညာေတြနဲ ့ဖန္ဆင္းပစ္လိုက္မယ္လို ့ ေၾကြးေၾကာ္ေနတဲ ့နည္းပညာရွင္ေတြ
အထဲက ဒီနည္းပညာေအာက္မွာ ဘယ္ႏွစ္ၾကိမ္ထိထားတယ္...တယ္ဆိုတာ သူတို ့ကိုယ္တိုင္ေတာင္ သိလိုက္မွာ မဟုတ္ပါဘူး....
က်ေနာ္ေတြ ့ဘူးတယ္...စကား၀ိုင္းဖြဲ ့ျပီဆို နိုင္ငံတကာ နည္းပညာေတြကို ရႊန္းရႊန္းေ၀ေအာင္ေျပာျပီး၊ တတ္ေျမာက္ထားတဲ ့ပညာ အရွိန္နဲ ့စကားေျပာေနခ်ိန္မွာ မ်က္ႏွာက ဂုဏ္ယူေနတဲ ့ မ်က္ႏွာေတြနဲ ့....။
ဒီနည္းပညာေအာက္မွာ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားထိထားၾကတာေတာ့ ေသခ်ာတယ္...။
ေတာ္ရံု နည္းပညာေလာက္ေလးနဲ ့ေတာ့ လြတ္နိုင္မယ္လို ့ေတာ့ ေလွ်ာ့မတြက္နဲ ့၊ မရနိုင္ဘူး...။ ထိမွာလဲ။
သူလိုကိုယ္လို အဆင့္မေျပာနဲ ့ ဘီလ္ဂိတ္ လိုလူေတာင္ ထိနိုင္တယ္...။ တစ္ကယ္လို ့သူသာ ျမန္မာျပည္မွာ ေနထိုင္ဆိုရင္ေပါ့ေလ...
ဒါျဖင့္ ဘာနည္းပညာလဲလို ့ေမးရင္ေတာ့ ေျပာရမွာဘဲ...။
သိပ္တန္ဘိုးထားျပီး လူတိုင္းမစားနိုင္တဲ ့ မလိုင္။ မလိုင္ခ်က္နည္းေပါ့ဗ်ာ...။
ခင္မင္သူတစ္ခ်ိဳ ့က စိတ္၀င္စားေနၾကတယ္...ကိုယ္ကလည္း ေျပာခ်င္ပါတယ္...။
ဒါေပမယ့္လို ့တစ္ခ်ိဳ ့က ဒီနည္းပညာနဲ ့ စီးပြားေရး လုပ္ေနၾကတာ..။ ဖတ္ျပီးရင္ေတာ့ ဆိပ္ဆိပ္ေနေပါ့ေနာ္..။
ဒီပညာက သိတာေတာ့ ၾကာျပီဗ်...မွတ္မိမွာပါ ကသာမွာ စားပြဲထိုးလုပ္ခဲ ့တာေလ..။
မလိုင္ခ်က္နည္းက အမွန္အကန္ခ်က္နည္းနဲ ့အၾကံအဖန္ခ်က္နည္း ၂ခု ရွိတယ္ဗ်....အျမတ္မ်ားမ်ားလိုခ်င္လို ့ၾကက္သားေပါက္စီကိုေတာင္ ၾကြက္သားနဲ ့ အစားထိုးလုပ္ေနခ်ိန္မွာ ၊ အျမတ္နည္းနည္းနဲ ့ေကာင္းေကာင္း လုပ္လိမ့္မယ္၊
အမွန္အကန္လုပ္လိမ့္မယ္လို ့ ထင္ရင္ေတာ့ ကိုယ့္သေဘာေပါ့ဗ်ာ...။
ခုေျပာမယ့္ မလိုင္ခ်က္နည္းက ႏို ့အစစ္ ၁လီတာ ဘူး ၁ဘူးလိုတယ္...ေနာက္အဓိက အေရးၾကီးဆံုးကေတာ့....
တစ္ရႈး တစ္လိပ္...အေကာင္းဆံုးအျဖစ္ က်ေနာ့္ ဆရာမ သံုးတာကေတာ့ ေရအိမ္သံုး တစ္ရႈးေပါ့ဗ်ာ....။
ပထမ နို ့ကို မီးမွ်င္းမွ်င္းေလးႏဲ ့ပြက္ေလရံုေလး တည္ထားတာ...။
နို ့ေတြ ဆူပြက္ေနမွ တစ္ရႈး စကၠဴစေလးေတြကို ၁လကၼ အရြယ္ ၊သို ့မဟုတ္ ၁x၃ လကၼ အရြယ္ အရွည္လိုက္ေလးေတြ၊ အပိုင္းပိုင္း
အျဖတ္ျဖတ္ေလးေတြ လက္နဲ ့ဖဲ ့ျပီး မွ်င္းမွ်င္းေလးဆူပြက္ေနတဲ ့နို ့အိုးထဲကို ၄..၅ ဖဲ ့ထည့္ျပီး ၂မိနစ္ ၃ မိနစ္ေစာင့္ျပီးမွ ေနာက္ စကၠဴ ၄..၅ ဖဲ ့ထပ္ထည့္တာ....ဒီလိုလုပ္သြားလိုက္တာ ေနာက္ဆံုးေတာ့ စားသံုးသူတို ့အၾကိဳက္ သိပ္ေကာင္းတဲ ့မလိုင္အိုးၾကီး ျဖစ္သြားေတာ့တာ...။
မီးမျပင္းဘို ့နဲ ့စိတ္ရွည္ဘို ့ဘဲ လိုတာပါ....။
ဒီနည္းနဲ ့ခ်က္တာကို သိျပီး ၊ ေနာက္မနက္ မလိုင္မွာစားတဲ ့သူေတြရဲ ့မ်က္ႏွာကို က်ေနာ္ အကဲခတ္ျပီး...ေသခ်ာၾကည့္တာ..။
စိတ္ထဲမွာ ရိပ္မီေလမလား စိုးရိမ္တာ...အံ့ၾသတယ္ဗ်ာ...တစ္ခ်ိဳ ့မ်ား ၂ပြဲေတာင္ ဆက္စားတာ...။
က်ေနာ့္ဆရာမက နပ္တယ္...က်ေနာ္မ်က္ႏွာ အရိပ္အကဲ ၾကည့္ ျပီး “ မင္း စို းရိမ္ေနတာလား...စိတ္မပူနဲ ့...သူတို ့ဒီဆိုင္မွာ
မလိုင္စားလာတာ...ႏွစ္၂၀ ေလာက္ရွိေနျပီ” တဲ့..။ ျပီးေရာ...။
လက္ေတြ ့မွ ယံုတယ္ဆိုစမ္းၾကည့္ေပါ့...။
က်ေနာ္ေတာင္ စိတ္ကူးတာ...ဘေလာ့ဂါေတြ ေတြ ့ဆံုပြဲမွာ မလိုင္နဲ ့ေပါင္မုန္ ့ေၾကြးမလားလို ့....။
နဲနဲေတာ့ သတိထားဘို ့ေျပာလိုက္မယ္ေနာ္...ဒီနည္းကို မရမက ပူဆာေနတာ...ရွင္မင္းညိဳနဲ ့ ေဆာင္း...။
သူတို ့ကမ်ား ခင္မင္သူေတြကို အိမ္လည္ေခၚျပီး မလိုင္ေကၽြးမယ္ဆိုရင္ေတာ့....စဥ္းစားေပါ့ဗ်ာ..။
ရွင္မင္းကေတာ့ ျမန္မာျပည္မွာ လၻက္ရည္ဆိုင္ဖြင့္မယ္ဆိုဘဲ...အင္း..။
ေခတ္ကိုက နည္းပညာ ေခတ္ေလ...။

စာဖတ္သူအေပါင္း ဂုဏ္ယူေသာ မ်က္ႏွာေပးမ်ားျဖင့္ မလိုင္ စားနိုင္ၾကပါေစ...။
သစ္နက္ဆူး

10 comments:

  1. ေတာ္ပီ.. စားေတာ့ဘူးးး

    ငယ္ငယ္ကေတာ့ ၾကားဖူးတယ္ တစ္ရူးေတြထည့္တာတဲ့
    သိပ္မယံုခဲ့ဘူးးး
    ခုေတာ့..သိပီ
    မစားေတာ့ဘူး။
    အဲ့လိုမထည့္ပဲနဲ့ ခ်က္လို႔မရဘူးလားဟင္

    ReplyDelete
  2. အဲဒီလိုလုပ္တာ ၾကားလဲၾကားဖူးသလို ေက်ာင္းတုန္းက ကိုယ္တိုင္လဲ ၾကံဳဖူးပါရဲ႕ရွင္။
    စေတာ္ဘယ္ရီေဖ်ာ္ရည္ထဲ တစ္႐ွဴးပန္းေရာင္ေတြ ပါလာတာ။ အဲဒီေနာက္ ေက်ာင္းကန္တင္းမွာ စေတာ္ဘယ္ရီ ဘယ္ေတာ့မွ မေသာက္ေတာ့ဘူး။

    ReplyDelete
  3. အကိုေၿပာတဲ့နည္းက တကယ့္သူေဌးၿဖစ္နည္းပဲ...
    လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ဖြင့္ရင္အေႀကာင္းႀကားမယ္...
    နံၿပားနဲ႔မလိုင္လာစားေပါ့...

    ReplyDelete
  4. တခါမွ မၾကားဖူးခဲ႔ဘူး ကိုဆူးေရ။
    ေရအိမ္သုံး စကၠဴနဲ႔ မလိုင္ခ်က္တယ္ဆိုတာ..။
    ဘယ္လို စိတ္ကူးနဲ႔ ဒီလိုခ်က္ၾကတာလဲ။
    စကၠဴအစား စားစရာ အမွ်င္တခုခု ထည္႔ခ်က္ရင္ မရဘူးလား။
    ကဲ အခု သိၿပီ။ ေနာက္ မစားေတာ႔ဘူး။ :)

    ReplyDelete
  5. အကိုေရ... ဒီေန႔မွ အကို႔ဘေလာ့ကို ေရာက္လာတာ.. ပို႔စ္အကုန္လံုးဖတ္သြားတယ္။ ဖတ္ၿပီးတဲ့ေနာက္ ဘယ္လိုေခၚရမွန္းမသိတဲ့ ခံစားခ်က္တခုျဖစ္သြားတယ္။ အေၾကာင္းအေရာေတြေရာ၊ အႏုပညာေတြပါ ေလးစားစရာေတြျပည့္ေနပါတယ္။ ေနာက္ကိုလည္း အၿမဲတမ္းလာလည္ျဖစ္ေတာ့မယ္။ စာဖတ္ၿပီးတာနဲ႔ အလိုလို ခင္မင္မိသြားပါတယ္။ အကိုမွ်ေပးတဲ့ ရသ ေတြအတြက္ ေက်းဇူးပါခင္ဗ်ား.........

    ReplyDelete
  6. ေတာ္ပါျပီ..ေနာက္မ်ားဆို.. မလိုင္ဆို ေဝးေဝးက ေရွာင္မွ...
    ႏြားနုိ႔ကုိ ဒီတိုင္းက်ိဳလဲ မလိုင္ထြက္တာကို ဘာလို႔ တစ္ရွဴးထည္႔ရတာလဲ...

    ReplyDelete
  7. D:သူငယ္ခ်င္းတေယာက္ လုပ္တာၿမင္ဖူးတယ္ဗ်။
    ဟီးးးးးး

    ReplyDelete
  8. ဖတ္ျပီး လန္႔လိုက္တာ..
    ပင္ဒါေတြက ၀ါးကို အပင္လိုက္ စားၾကတာ ဆိုေတာ့ လူေတြလည္း .. =)

    ReplyDelete
  9. ကိုဆူး .. စကၠဴက သံုးျပီးသားလား း)

    ReplyDelete
  10. ရန္ကုန္မွာ ၃၆လမ္းထဲက ဆိုင္တဆိုင္လဲ အဲလိုလုပ္တာ မီးဖိုေဂ်ာင္ထဲ အရွင္လတ္လတ္ ျမင္လိုက္ရတယ္ ...ေအာ္ ..ဝိသမေလာက...ဝမရွိတဲ႔ေကာင္ေတြ လံုးႀကီးတင္တာ ခံလိုက္ရၿပီး သမ တာကိုပါ ခံလိုက္ ရေလျခင္း။ ... အဲဒါႀကီးေတြ႔မွ ကိုယ္လဲ စားဖူး ထားေတာ႔ တမ်ဳိးလဲ ေဖါ႔ ေတြးမိေသးတယ္ စကၠဴလုပ္တာ ဝါး မဟုတ္လား? ဟဲဟဲ ...မွ်စ္ စားတယ္လို႔ သေဘာထားေပါ႔....ဟတ္လား ကိုဆူး?

    ReplyDelete